SM i Sötfross 2017

SM i Sötfross 2017

Eftersom Sötfross-SM fortfarande inte är känt hos alla ska jag här ge en snabb genomgång av reglerna. Det gäller att inta 500 g socker på kortast tid, högst 40 sekunder. Till varje deltagare lottas en sockrig produkt med vilken hen deltar. Sockret måste vara i fast eller flytande form och inte förädlat. Detta sista hade i år förtydligats efter fjolårets dopingskandal, då Dolly Magnusson hade tilldelats farinsocker i ströform, men löst det i vatten, låtit jäsa och destillera mäsken och på 38 sekunder hällt i sig motsvarande en halv liter renat. Hennes höga promilletal påstod hon kom från ett läppstift hon fått av sin tränare.

Regerande mästaren Dennis Stenberg på energidryck åkte oväntat ut i försöken där Maria Eriksson på geléormar knep sista finalplatsen. Här var det hundradelar som avgjorde. Erik Nilsson på Kalaspuffar, och som länge haft befälet, kvalade enkelt in. Med sig till final hade han också Anna Karlsson på Coca Cola, Lars Johansson på fruktyoghurt och till sist vårt stora framtidshopp Margareta Andersson på rent strösocker.
Spänning var hög då finalisterna trädde fram för jury och publik och samtliga sade sig ha kolhydratbantat under lång tid. Först ut var Erik Nilsson på Kalaspuffar. Ett kg kan låta mycket på 40 sekunder, det måste både tuggas och sväljas, och det visade sig också svårt. Då de 40 sekunderna hade gått till ända var det 219 g kvar i skålen. En besviken Erik tyckte att han hade mer i sig. Tvåa ut var Anna Carlsson på Coca Cola. Hon är rutinerad och putsade sitt gamla rekord med 4 sekunder till 23 blankt. ”Svårigheten är inte att hälla det i sig” berättade hon, ”utan att få det ur flaskorna kvickt nog”.
Här blev tävlingen än mer dramatisk. Trean, Margareta Andersson hade att sleva i sig 500 g strösocker. Med roterande tunga och tänder som jobbade som en kompostkvarn började det snabbt skumma sig runt munnen och då löddret täckt hela ansiktet var hon tvungen att bryta. Stackars Margareta lät en jurymedlem smaka och som kunde konstatera att det rörde sig om sockervadd.
Även fyran råkade ut för ett missöde. Maria Eriksson hade 800 g geléormar framför sig. På given signal öppnade hon strupen och lät orm efter orm glida ner. Hon svalde samtliga ormar på rekordtiden 19,34 sekunder. Knappt hade hon stängt munnen innan den öppnades igen och samtliga ormar återfick friheten. Dom sprutade i en färgglad kaskad ut över publiken, inte olikt en enorm partybomb.
Sist ut var Lars Johansson med fyra liter fruktyoghurt, för dagen med smaken Kaktus-Rönnbär. Med sina 37,22 sekunder kammade han hem silvret. Vann gjorde en överlycklig Anna Karlsson och bronset gick till Erik Nilsson.

”Vi är mycket nöjda med årets tävling” sade Sockergeneralen Jenny Bäckström ”och trygga inför framtiden”. ”Det verkar ju som hela svenska folket lagt sig i träning” påstod hon nöjt.

Tillhör du dom som ännu inte börjat träna har också Jenny några råd. ”Starta försiktigt med glass, läsk och fruktjuice, gå inte på dom hårda bitarna som kandisocker förrän du känner dig säker. Känner du dig lite trött och nere, piggar några chokladkakor säkert upp dig. Ta det lugnt och lycka till”!

5 thoughts on “SM i Sötfross 2017

  1. hahaha! ja jag skulle gärna vilja se den där Dolly hälla i sig en flaska renat på 38 sekunder 🙂

  2. Hahaha, du är helt sanslös! Hur ser dina hjärnvindlingar ut? Hoppas de aldrig rätar ut sig !?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *