Rött vin

Rött vin

Förra veckan var det vatten i gurkan som var på tapeten, nu vatten i och till rödvin. Anledningarna till ämnesvalet är dels en artikel i DN i fredags ”prislappen på fredagsvinet lurar dig” (att tro att ett dyrare vin är godare) http://www.dn.se/ekonomi/prislappen-pa-fredagsvinet-lurar-dig-1/ och en vetenskaplig artikel från Linnéuniversitetet ”därför smakar whiskyn bättre om den späds med vatten”
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2017/darfor-smakar-whiskyn-battre-om-den-spads-med-vatten/

I Sverige blir jag ofta tillfrågad om jag vill ha vatten då det serveras rödvin. Nej tack, det har jag hemma brukar mitt stereotypa svar bli (jag har trott att detta är ett tecken på småborgerlighet och småborgerlig, det vill jag inte vara).
Nog om detta.
Om prislappen kan påverka oss så att samma vin, med högt pris, blir godare än med ett lågt pris så undrade vi hur ett normalt rödvin smakar i en normal mun när priset är förborgat? Jag sammankallade vår smakpanel och ställde två flaskor helt normalt *bordsvin till dess förfogande.
Först smakade dom och konstaterade att vinet smakade precis som ett normalt rött bordsvin. Därefter avlägsnade vi dom 14% alkohol (13,9% visade vår mätare) och smakade på återstoden. Panelen konstaterade att vätskan nu var helt odrickbar, ingen skulle dricka rött vin om det var alkoholfritt, det smakade som att slicka på ett ärgigt koppartak (Dom som inte provat ska veta att Stockholms stadshus har ett sådant, där det är fritt fram att smaka).
I steg två lät vi Linnéuniversitetet göra en datorsimulering om vad som återstår då även vattnet avlägsnas. Svaret blev ett svart pulver om 0,7% av det ursprungliga vinet, innehållande svavel, sorbinsyra, koppar, histamin, tyramin, vinsyra och garvsyra (tannin) samt potenta färgämnen. På dataskärmen kunde vi se en rund mörk fläck, stor som ett tiokronersmynt. Ett litet svart hål föreslog Oscar II som också är amatörastronom (Vi har två Oscar i panelen) och löste kanske därmed en av rymdens gåtor.
Enligt agendan skulle panelen därefter testa dom olika ingredienserna, men efter att ha smakat på garv- och vinsyra var ingen längre villig att fortsätta. Lika illa gick det då vi skulle prova några av de mera bisarra smaker som vin ofta har: läder, stall, jord, bensin, eneträ, gummi, lavendel och multna löv. Svårast att hitta frivilliga till var stall, bensin och multna löv. Lavendel fick också utgå då den var utblommad och smakade hö. Panelen var helt enig om att sluta dricka rödvin.
Förmodligen delas panelens uppfattning av många och förklarar varför man erbjuds vatten till vinet. Munnen behöver sköljas för att få bort den otäcka smaken och missfärgningarna på tänder och läppar.
För vem dricker vatten till Champagne?
*Bordsvin är en benämning på den typ av vin som kan serveras vid matbordet, men också på soffbordet och till sist även på nattygsbordet.

Uppgift: skriv en förklaring till ordet ”husets” vin i kommentarsrutan!

4 thoughts on “Rött vin

  1. Husets vin är det som stått i källaren därhemma, så länge att etiketten inte längre är läsbar. Därmed kan Rouge Algerie antas vara något riktigt fint.
    På krogen däremot är det något blaj som inhandlats i storpack och fått snygg etiket.

  2. Skulle du vilja ta en bild på den där smakpanelen? Den skulle jag vilja titta närmare på! Är Mirta med?

  3. Jag tror ”husets vin” har en liten betydelse, tänker mig ett enkelt mysigt, hemtrevligt vin: ”Husets vin”/Vino de la casa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *