Hatten är huvudsaken

Hatten är huvudsaken

Då jag var tretton år köpte jag en påse klädnypor. Nyporna var knappt två centimeter höga, i alla färger och med ett litet människohuvud överst på ena sidan. Enligt instruktioner från Kid Severin på Bildjournalen skulle nyporna klämmas fast på kläderna. Röd signalerade att man var kär, vitt okysst, grön ledig osv. Vi hade små kontaktannonser på oss och visade hur det stod till med kärlekslivet.
60 år senare, här i Cascais, kommer grupper och utövar yoga. Likt tranor rör dom sig på pirerna i soluppgången. På väg till och från har dom hoprullade violetta liggunderlag under armen som visar deras grupptillhörighet.
Under sjuttiotalet plus några år åt bägge håll hade man åsiktsknappar, mot bland annat kärnvapen, kärnkraft och rör inte min kompis.
Vad jag vill påpeka är att detta inte var effektivt. Vi har fortfarande kärnvapen, kärnkraft och rasism. Klädnypor känns numera lite löjliga och violetta liggunderlag är så diskreta att man lätt missar det.
Vad vi behöver är hattar, vi måste tydligt visa vad vi står för. Du ska visa din åsikt, eftersom den faktiskt är den rätta åsikten och för det behöver du en mössa. Jag har uppdragit åt kommunikationsministeriet att ta fram riktlinjer. Jag kan redan avslöja att för politisk tillhörighet blir det luvor i olika färger, rosa för FI t.ex.
Udda matvanor får pannband, lustigkurrar norska mössor med pinglor. Svårigheterna blir att begränsa antalet så att det inte överstiger antalet tecken i det kinesiska alfabetet och så alla kombihattar. Är du både lustigkurre och laktosintolerant, röstar på miljöpartiet, hejar på Hammarby och tillhör Amish då blir det brokigt. Men det är väl sådant man har en kommunikationsminister till att lösa?
Ett annat problem är religiös tillhörighet, här finns redan en del tokroliga huvudbonader, som kan bli svåra att uniformera (se bild ovan), men det ska gå. Jag kommer att lägga ut förslagen här vartefter dom kommer på remiss.

Så stå upp för dina åsikter och värderingar, du är väl hen för din hatt.

4 thoughts on “Hatten är huvudsaken

  1. Varför inte en Vega-keps, såkan man sätta dit olika band, olikfärgade tofsar för allt annat.

  2. Jag gillar det, lutar själv åt en ”gycklarhatt” sådan som C-G Lindstedt hade i ”Hylands Hörna”!!!!

  3. …min kropp skulle fyllas av åsiktsknappar och huvudbonader och ingen skulle orka läsa mer än ett par och sen gå omkring och tro att det är min enda åsikt:) Det är väl därför du nu tog till en blogg för att utrymmet på fejjan inte räckte till? Hahahahaha:) By the way (avdelningen för onödigt vetande) så jobbade jag flera år med Carl G Cederberg, eller Ceder som han kallades, grundaren av Bildjournalen. Pussokram, det här blir roligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *