En saga kan leda till märkliga tankar

En saga kan leda till märkliga tankar

”Tuppen stod i grinden till hönsgården. Han spände stolt ut bröstet och kammen lyste i klaraste rött. Jag har något att berätta, sade han. Skrockandet i hönsgården tystnade, allt var spänd förväntan utom synskadade Agda som just hittat ett korn.

Blåkråkan har varit på fest och druckit alkohol, fortsatte han. Blåkråkan blev full och betedde sig skamligt. Nu började det kacklas i hönsgården. Han var hotfull, tillade tuppen.
Hurdå hotfull undrade Klara Kluck, som var noga med detaljerna.
Han hotade att ge värdparet en orre, sa tuppen lite irriterat, och så var han otidig. Han kallade damerna för sådant som bara damer kan vara, men inga bra damer vill vara och definitivt inte dom damerna som var där. Och så… han gjorde en lång paus och alla tystnade utom Agda som hittat ytterligare ett korn. …visade han snoppen.
Vems snopp undrade Klara som inte hade alla äggen i kartongen. Sin egen förstås, stönade tuppen. Och så bröt det ut, kackel, äggkastning och flaxande, VISAT SIN SNOPP! Vilken blådåre!”

Denna saga stämde mig till eftertanke; att hot om våld hamnar i skuggan av snoppdinglande. I den värld där jag lever hamnar snoppvisning under rubriker som töntigt, larvigt eller fjantigt. Jag skulle gärna byta ut våldsverkare mot blottare och så fick jag en syn. Jag såg som i en dröm hur Trump, Putin och Kim skrotade sina kärnvapen och dinglade en stund, jag såg Maduro, Erdogan och Dutarte dinglande skänka sina folk välstånd och kärlek, jag såg krigare lägga ner sina vapen och dingla. Här kom jag gudskelov till sans inför visionen av en miljon nordkoreanska infanterister.

Du vuxne som mobbar
med ett ondskefullt leende
hindrar dom som jobbar
med barnens beteende

PS. Och vad gör väl en liten snopp när vi har en hel Pridefestival?

3 thoughts on “En saga kan leda till märkliga tankar

  1. Bra skrivet.
    ”Jag såg krigare lägga ner sina vapen och dingla” Underbar mening. Här borde finnas en gillaknapp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *