Det vanligaste livsmedlet du köper och äter men sällan tänker på

Det vanligaste livsmedlet du köper och äter men sällan tänker på

Vatten är ganska gratis, det lilla du dricker påverkar inte vattenräkningen mer än en LED-lampa påverkar elräkningen. Ändå köper du floder av vatten, vatten som försämrar, både din ekonomi och din miljö. Jag talar inte om flaskvatten, jag talar om gurka. En gurka innehåller 96,5% vatten eller 3,5% gurksubstans, beroende på hur man ser det. Det räknas som grönsak, men är egentligen en flaska.
Gurkorna kommer med lastbil från Holland, raka i ryggen som danska cyklister, helt enligt EU’s förordning och endast iförda genomskinliga plaststrumpor. Skär man ett snitt genom gurkan tränger vattnet ut som små droppar och smakar man på dropparna så smakar dom vatten. Jag trodde tidigare att gurka var den enda grönsak som innehöll mer än 100% vatten, att det var något slags tryckfenomen, men så är det inte, jorden är rund och gurkan består endast av 96,5% vatten.
Dagspriset på gurka är 43:50 per kg (enligt Citygross), det betyder rent matematiskt att du betalar 12.500:- per kg för själva gurksubstansen.

Nu då du lärt dig detta och förstått att en bra bit över hälften av det du kånkar hem från affären är vatten kan du göra på ett av följande sätt.

1. Du vill inte köpa och bära hem stora mängder vatten utan tänker i framtiden livnära dig på torra livsmedel som Samarin och salt, bara 0,2% vatten, mjölkchoklad med hackade nötter bara 0,5% (där rätade du allt lite på ryggen) Marie kex 1,4% med jordnötssmör 1,3%. http://matkalkyl.se/naringsamnen10.php

2. Du fortsätter att gärna äta frukt och grönt för då blir du smal som en slana, rättika 94% vatten, rabarber också 94%, romansallad 94,5%.

3. Du vill värna både miljön och plånboken och tar en vitamintablett upplöst i ganska gratis kranvatten, men när det är fest, då drar du till med en gurka
och därför får du nu:

Mormors recept på inlagd gurka

1 normalstor gurka
1 dl vatten
2 msk socker
2 msk ättiksprit (12%)
1 krm salt
1/2 krm peppar
Rikligt med persilja

Bland vatten med socker, ättika, salt och peppar. Koka upp så socker och salt löser sig. Skiva gurkan fint på tex en osthyvel och varva den med persiljan i en burk. Häll den svalnade lagen över och låt dra ett par timmar.

5 thoughts on “Det vanligaste livsmedlet du köper och äter men sällan tänker på

    1. Rätt Jan. Magnus Uggla: ingen danser nykter
      Helsing: herr gurka dansar både vals och…
      En av dom har fel, herr gurka har bara druckit vatten.

  1. Jag kör på alternativ 3 och ska göra Mormors gurka snarast. Vill dock ännu hellre ha receptet på ditt bröd. Har tappat bort det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *