Därför kommer inte breven fram

Därför kommer inte breven fram

Bakgrund: Det svenska postverket grundades av Axel Oxenstierna 1636. 1968 lade man till ett postnummer framför postorten för att lättare kunna sortera posten. Posten sorterades efter numren, först manuellt och senare med optisk läsare. 2009 slogs den danska posten ihop med den svenska och PostNord grundades. Sedan dess har det varit lite si och så med leveranserna och vi satte vår tankesmedja på att leta fram varför.

Här är deras förklaring: Av artighetsskäl beslutades det ursprungligen att låta mottagarens namn stå överst och adressen under. Folk var artiga på den tiden och det var bara herrskap som skrev eller fick brev. Kreti och pleti kunde varken skriva eller läsa och hade viktigare saker för sig.

Detta fungerade i nästan 400 år, men då PostNord bildades uppstod en del komplikationer. Efter att ha anställt horder av nya postsorterare visade det sig att en ny generation kreti och pleti inte heller kunde läsa eller skriva och dom som kunde, sorterade posten efter översta raden i adressen. Några lade brevet till Johan Karlsson i facket för ”J” medan andra valde facket för ”K”.

För att rätta till detta, gick det ut information att adresser skall läsas underifrån. Dom samarbetsvilliga postsorterarna lärde sig snabbt. Facket ansåg dock att all information, för att vara konsekvent, måste skrivas nerifrån och för detta inhandlades det då nya datorer.

Informationsmöten ordnades i Legoland på Jylland, men eftersom ingen svensk och endast ett fåtal danskar förstod ett ord av vad som sades, fortsatte allt som vanligt. Några sorterade brev efter postnummer och läste interninformation nedifrån och upp, andra efter förnamnens eller efternamnens begynnelsebokstav och förstod inte någonting av den upp- och nervända informationen. Några trodde att även den var skriven på Jylländska.

Dom som visat sig inte kunna läsa eller skriva, avskedades, men efter ett utslag i Arbetsdomstolen, återanställdes dom. Eftersom dom inte kunde sortera, omskolades dom till brevbärare. Posten dom skulle dela ut var i en enda röra. Den icke läskunniga brevbäraren tog då röran och dumpade den i närmaste papperskorg. Hen lallade hemåt och skickade några välformulerade SMS och mail på vägen, nöjd med dagens arbetsinsats. För, som hen uttryckte det, vem behöver egentligen snigelposten nu för tiden?

3 thoughts on “Därför kommer inte breven fram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *