Alla vill ha dina pengar

Alla vill ha dina pengar

Jag tror att jag måste upprepa rubriken, ALLA vill ha dina pengar! Vad du än köper får du ett mindre värde än det du betalar för. Låt mig ta ett exempel. Du går till din skjorthandlare för att köpa dig en ny skjorta. Den du vill ha kostar 1.000 kr. Det gör den inte. Handlaren har betalt 400 kr av skjortgrossisten, men eftersom han vill ha dina pengar ökar han priset med 400 kr. Det är dessa 400 kr av dina pengar han vill ha. Han struntar egentligen i skjortan men vet att lirkar han inte in sin girighet i skjortan får han inga pengar.
Så kommer det en outsider som inte har något alls att göra med vad du köper, bara att du köper, staten. Staten vill också ha dina pengar så dom lirkar in ytterligare 200 kr. För att du inte ska ta illa vid dig erbjuds du då, en hög pension, ett starkt försvar, kvalificerad sjukvård, ett väl fungerande rättssystem, en bra skola och en tryggad ålderdom. Därtill har dom också ett unikt knep. Om du tex är en ung kriminell och därför inte vill ha ett väl fungerande rättssystem, frisk som en nötkärna ser framtiden an med, ”den dagen den sorgen” och därför inte vill betala skatt, tar dom dina pengar i alla fall. Det kan inte skjorthandlaren göra.
Det vilar något lätt omoraliskt över det hela, var går gränsen mellan bedrägeri och en god affär. Men det finns ett ärligt undantag, tiggarna. Dom kommer inte med övervärderade varor och fromma förhoppningar, dom vill bara ha dina pengar.
Skänk en slant och du får ingenting tillbaka, ingenting! Det är raka puckar, JAG VILL BARA HA DINA PENGAR!
Kanske får du något då du ger, ett samvetets avlatsbrev, eller så ser du hur bra du har det, eller, i sämsta fall, ser du någon som har det ännu värre än du. Men detta kommer inifrån dig själv, det är ingenting du får av tiggaren. Alltså är tiggaren samhällets hederligaste affärsman och det kan man väl inte förbjuda?
Nej, just nu ger jag ingenting till tiggare, jag sparar till en ny skjorta.

2 thoughts on “Alla vill ha dina pengar

  1. Men tiggarens ihoptiggda slantar tas om hand av klanledaren så hen kanske har större användning av en skjorta ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *